Guvernul României
|
Hotărâre nr. 114/2011
din 09/02/2011
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 135 din
23/02/2011
pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse
în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a
bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia
animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a
bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, a acţiunilor prevăzute în
Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor,
precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul
2011
|
|
În temeiul art. 108 din
Constituţia României, republicată, al art. 15 alin. (5) şi al art. 51 din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările
ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta
hotărâre.
Art. 1. -
(1) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul
acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la
animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor,
ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011, prevăzut în anexa nr. 1.
(2) Se aprobă acţiunile
cuprinse în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei
alimentelor pentru anul 2011, prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 2. - Programul
prevăzut la art. 1 alin. (1) stabileşte supravegherea şi controlul bolilor
animalelor domestice şi sălbatice şi ale cauzelor care pot influenţa starea de
sănătate a acestora, cât şi calitatea produselor de origine animală provenite de
la acestea.
Art. 3. - Obiectivele
programelor prevăzute la art. 1 sunt stabilirea statusului de sănătate a
animalelor domestice şi sălbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi
transmiterea acestora la om, precum şi asigurarea condiţiilor de igienă a
produselor de origine animală provenite de la acestea şi a produselor de origine
nonanimală destinate consumului uman, asigurarea sănătăţii publice şi protejarea
intereselor consumatorilor.
Art. 4. - Pentru
situaţiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sănătatea publică
şi economia naţională, determinat de apariţia unei pandemii, epidemii, boli
emergente şi boli transfrontaliere, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul Comitetului Naţional pentru
Situaţii de Urgenţă, în condiţiile legii.
Art. 5. - Se aprobă
tarifele maximale pentru anul 2011 aferente acţiunilor sanitar-veterinare
cuprinse în programul menţionat la art. 1 alin. (1), prevăzute în anexa nr. 3,
destinate exploataţiilor nonprofesionale, potrivit art. 15 alin. (2) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările
ulterioare.
Art. 6. -
(1) Fondurile necesare realizării în cadrul exploataţiilor
nonprofesionale a acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut
la art. 1 alin. (1) se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2011 şi de către proprietari,
iar în cazul exploataţiilor comerciale, de către proprietarii acestora.
(2) Prin ordin al
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor pentru aprobarea normelor metodologice privind realizarea acţiunilor
de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor
transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului,
cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), se stabilesc modalităţile de
suportare a costurilor aferente acestor acţiuni.
Art. 7. - Fondurile
necesare realizării acţiunilor din cadrul Programului de supraveghere şi control
în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011, prevăzut la art. 1 alin.
(2), se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor pe anul 2011, precum şi de către operatorii economici,
potrivit prevederilor anexei nr. 2.
Art. 8. -
(1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a
prezentei hotărâri, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se aprobă normele metodologice de
aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi
eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a
bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011, precum şi a
Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru
anul 2011.
(2) Acţiunile de
identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor,
cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), se efectuează în
conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România,
aprobată cu modificări prin Legea nr. 25/2003, cu modificările şi
completările ulterioare, cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi
caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,
precum şi cu prevederile ordinelor preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emise în aplicarea acestora.
Art. 9. - Pentru
îndeplinirea atribuţiilor referitoare la realizarea acţiunilor
sanitar-veterinare cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), destinate
exploataţiilor nonprofesionale, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie
contracte de servicii cu medicii veterinari de liberă practică, cu respectarea
reglementărilor în vigoare privind achiziţiile publice.
Art. 10. -
(1) Constituie contravenţii la normele sanitar-veterinare şi se
sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea
prevederilor legale de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi
şi de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti, în aplicarea măsurilor de control al pestei suine
clasice, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei;
b) transportul de suine
vii fără certificat sanitar-veterinar de sănătate şi formular de mişcare, cu
amendă de la 20.000 lei la 30.000 de lei, precum şi cu confiscarea suinelor;
c) neasigurarea
spaţiilor pentru depozitarea temporară a cadavrelor de suine de către
proprietarii exploataţiei de animale înregistrată/autorizată sanitar-veterinar,
în vederea colectării şi transmiterii acestora la o unitate de neutralizare a
subproduselor de origine animală autorizată sanitar-veterinar, astfel încât să
se evite apariţia oricărui risc de difuzare a unor boli infecto- contagioase, cu
amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei.
(2) Uciderea suinelor,
distrugerea cadavrelor, a cărnii, a produselor şi a subproduselor de origine
animală confiscate se realizează prin sistemul oficial de ecarisare, în
conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(3) Cheltuielile care
derivă din aplicarea măsurilor prevăzute la alin. (2) se suportă de către
persoana fizică sau juridică deţinătoare a suinelor, a cărnii, a produselor şi a
subproduselor de origine animală care au fost confiscate, ucise şi distruse.
(4) Constatarea şi
aplicarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către inspectorii
autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente.
(5) Sancţiunile
contravenţionale prevăzute de prezenta hotărâre se aplică atât persoanelor
fizice, cât şi persoanelor juridice.
Art. 11. -
Contravenţiilor prevăzute la art. 10 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei
Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor,
aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu
modificările şi completările ulterioare.
Art. 12. - Fondurile
necesare realizării acţiunilor din cadrul programelor prevăzute la art. 1,
provenind din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor pe anul 2011, se asigură în limita prevederilor bugetare
aprobate.
Art. 13. - Anexele nr.
1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 14. -
(1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 10 zile de la data
publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Până la data
intrării în vigoare a prezentei hotărâri rămân aplicabile prevederile Hotărârii
Guvernului nr. 1.492/2009 pentru aprobarea continuării acţiunilor
sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire,
control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale
la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni prevăzute în
alte programe naţionale, pe care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să le pună în aplicare, precum şi a
tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2010 şi prevederile Ordinului
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 2/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de
aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al
bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia
animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010 şi a Programului de
supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2010, cu
modificările şi completările ulterioare.
Art. 15. - La data
intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr.
1.492/2009 pentru aprobarea continuării acţiunilor sanitar-veterinare
cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi
eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni prevăzute în alte
programe naţionale, pe care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor trebuie să le pună în aplicare, precum şi a tarifelor
maximale aferente acestora pentru anul 2010, publicată în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 898 din 22 decembrie 2009, se abrogă.
PRIM-MINISTRU
EMIL
BOC
Contrasemnează:
───────────────
Secretarul general al Guvernului,
Daniela Nicoleta Andreescu
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor,
Roatiş Cheţan Radu
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Valeriu Tabără
Ministrul sănătăţii,
Cseke Attila
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Ialomiţianu
Bucureşti, 9 februarie
2011.
Nr. 114.
ANEXA Nr. 1
PROGRAMUL
acţiunilor
de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor
la animale, a
celor transmisibile de la animale la om, protecţia
animalelor şi protecţia
mediului, de identificare şi înregistrare a
bovinelor, suinelor, ovinelor şi
caprinelor pentru anul 2011
CAPITOLUL I
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor la animale
SECŢIUNEA 1
Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare
a bolilor la animale
1. Febra aftoasă
2. Tuberculoza
3. Leucoza bovină
4. Pesta porcină
africană
5. Turbarea sau rabia
6. Antrax
7. Boala de Newcastle
sau Pseudopesta aviară
8. Boala veziculoasă a
porcului
9. Stomatita veziculoasă
10. Pesta bovină
11. Pesta micilor
rumegătoare
12. Pleuropneumonia
contagioasă bovină
13. Variola ovină şi
caprină
14. Pesta africană a
calului
15. Boala Aujeszky
16. Paratuberculoza
17. Bruceloza la bovine
18. Bruceloza la ovine
şi caprine, respectiv infecţia cu Brucella melitensis
19. Bruceloza la ovine,
respectiv infecţia cu Brucella ovis
20. Bruceloza la suine
21. Campilobacterioza
bovină
22. Campilobacterioza la
alte specii de interes economic: ovine, suine, păsări
23. Rinotraheita
infecţioasă bovină-IBR
24. Trichomonoza bovină
25. Artrita encefalita
caprină
26. Maedi Visna
27. Echinococoza
28. Durina
29. Anemia infecţioasă
ecvină:
a) probele de ser cu
rezultat neconcludent sau în cazurile de litigiu sunt supuse unei
contraexpertize la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală;
b) cabalinele care ies
din ţară, cu destinaţia sport, sunt testate serologic.
30. Morva
31. Infecţia cu virusul
West Nile
32. Diareea virală a
bovinelor, respectiv boala mucoaselor BVD-MD
33. Septicemia
hemoragică virală la salmonide
34. Necroza
hematopoietică infecţioasă a salmonidelor
35. Viremia de primăvară
a crapului
36. Boala cu virusul
herpes koi
37. Necroza pancreatică
infecţioasă a salmonidelor
38. Boala bacteriană a
rinichiului la salmonide
39. Necroza epizootică
hematopoietică
40. Sindromul epizootic
ulcerativ
41. Anemia infecţioasă a
somonului
42. Girodactilaza
43. Bonamioza
44. Haplosporidioza
45. Perkinsoza
46. Marteilioza
47. Microcitoza
48. Sindromul taura
49. Boala capului galben
50. Boala petelor albe
51. Acarapioza albinelor
52. Loca americană la
albine
53. Loca europeană
54. Nosemoza albinelor
55. Varrooza albinelor
56. Tropilelapsoza
albinelor
57. Atacul gândacului
mic de stup
58. Poliedria viermilor
de mătase
59. Flaşeria viermilor
de mătase
60. Nosemoza viermilor
de mătase
61. Muscardina viermilor
de mătase
SECŢIUNEA a 2-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor tumorale
1. Oncopatii la păsări -
leucemii şi limfoame, inclusiv boala Marek, alte tumori
2. Oncopatii la
mamiferele de producţie şi carnasiere
SECŢIUNEA a 3-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în funcţie
de antecedentele
epizootice la animale
1. Leptospiroza
2. Febra Q
3. Avortul salmonelic al
oilor
4. Influenţa ecvină
5. Rinopneumonia ecvină
6. Arterita virală
ecvină
7. Avortul salmonelic al
iepelor
8. Tularemia
9. Bruceloza la canide
10. Bruceloza la iepuri
11. Furunculoza
salmonidelor cu Aeromonas salmonicida
12. Yersinioza,
respectiv boala gura roşie, la salmonide
13. Mixosomiaza
14. Boala Columnaris la
salmonide
15. Eritrodermatita la
ciprinide
16. Ihtioftiriaza
17. Criptobiaza
18. Coccidioza
moluştelor bivalve
19. Nematodoze ale
moluştelor bivalve
20. Ricketioza
moluştelor bivalve
21. Vibrioza moluştelor
bivalve
22. Moluşte gasteropode
Criptobya heticis, Klossia helicina, cestode, metacercari, nematode
23. Batracieni,
trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze
24. Pesta racilor
25. Amibiaza albinelor
26. Brauloza albinelor
27. Ascosferoza şi
aspergiloza albinelor
28. Puietul în sac şi
boala botcilor negre
29. Bolile virale
paralizante ale albinelor adulte
30. Aspergiloza
viermilor de mătase
31. Listerioza
32. Toxoplasmoza
SECŢIUNEA a 4-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul altor boli transmisibile,
zoonoze şi
emergente la animale
1. Bacterioze:
a) rujetul;
b) streptococia;
c) stafilococia;
d) yersinioza;
e) chlamydioza aviară;
f) colibaciloza.
2. Micoze:
a) aspergiloza;
b) dermatomicoza.
3. Viroze:
a) boala Lyme;
b) boala de Crimeea -
Congo;
c) encefalita japoneză;
d) encefalomielita
ecvină venezueleană;
e) encefalita de căpuşe;
f) oncopatii ale
animalelor de producţie în libertate şi exotice.
4. Parazitoze:
a) Cochliomyia
hominivorax;
b) Chrysomya bezziana;
c)
echinococoza/hidatidoza;
d) cisticercoza bovină;
e) cisticercoza porcină;
f) trichineloza:
contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportată de către
beneficiar, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;
g) leishmanioza;
h) fascioloza;
i) filarioze;
j) ancilostomoza
carnivorelor;
k) balantidioza;
l) hemosporidioze;
m) pneumocistoza;
n) sacrocistoza;
o) teniaze;
p) thelazioza;
q) dermatoze produse de
acarieni, paraziţii animalelor.
SECŢIUNEA a 5-a
Acţiuni strategice de supraveghere sanitar-veterinară a
reproducţiei şi a
tulburărilor genetice la animale
1. Supravegherea
sanitară veterinară a materialului seminal congelat din import
2. Supravegherea
tulburărilor inflamatorii ale glandei mamare
SECŢIUNEA a 6-a
Acţiuni de protecţie ecologică
1. Ecopatologie şi
protecţia mediului, potabilitatea apei
2. Analiza apei din
bazine piscicole, lacuri şi iazuri amenajate pentru piscicultură, precum şi din
ape curgătoare
3. Verificarea
eficienţei decontaminării după evoluţia unor boli, de necesitate
SECŢIUNEA a 7-a
Acţiuni generale de medicină veterinară preventivă, de protecţie
şi bunăstare
a animalelor şi protecţie a mediului
1. Urmărirea,
respectarea regulilor generale de biosecuritate
2. Protecţia animalelor
în timpul transportului
3. Protecţia animalelor
folosite pentru experimentare sau în alte scopuri
4. Acţiuni generale de
medicină preventivă, de identificare şi înregistrare a animalelor:
a) expertiza pajiştilor
naturale şi a păşunilor;
b) expertiza
parazitologică a pajiştilor naturale şi a păşunilor;
c) expertiza
sanitar-veterinară a furajelor care au contribuit la apariţia morbidităţii şi
mortalităţii crescute;
d) expertiza
sanitar-veterinară a zonelor de recoltare a moluştelor bivalve;
e) acţiuni profilactice
de decontaminare, deratizare şi dezinfecţie;
f) controlul ecarisării.
SECŢIUNEA a 8-a
Supraveghere toxicologică
Obiectiv: Supraveghere
pasivă prin monitorizarea documentelor şi activă prin diagnostic de laborator.
SECŢIUNEA a 9-a
Acţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţă pentru unele boli
la animale
1. Antrax
2. Boala de Newcastle
3. Turbarea sau rabia
Obiectiv: Reducerea
presiunii infecţioase şi protecţia animalelor din speciile receptive.
SECŢIUNEA a
10-a
Activităţi de elaborare, omologare, evaluare,
pregătire
profesională, analiză, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar
1. Activitatea de
elaborare şi difuzare de materiale ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar
2. Activitatea de
instruire şi perfecţionare continuă a specialiştilor din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din structurile
subordonate, pe domeniile de competenţă, prin organizarea de cursuri pe profil,
în ţară şi în străinătate
3. Analize
epidemiologice, de statistică medicală veterinară, analiză de risc şi prognoze
sanitare veterinare şi protecţia consumatorului
4. Acţiuni de instruire,
informare şi educaţie sanitar-veterinară a populaţiei pentru apărarea sănătăţii
publice şi protecţia consumatorilor
5. Monitorizarea
activităţilor şi a situaţiei sanitar-veterinare la nivel judeţean, al
institutelor veterinare de profil şi al Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel:
a) monitorizarea de
către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile
la om;
b) monitorizarea de
către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a bolilor infecţioase şi
parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
c) monitorizarea datelor
privind ecopatologia şi identificarea factorilor de risc pentru sănătatea
animalelor şi sănătatea publică;
d) monitorizarea
avorturilor la animale;
e) monitorizarea datelor
privind supravegherea ecotoxicologică;
f) monitorizarea
unităţilor de producere a furajelor;
g) monitorizarea
programului de supraveghere în domeniul sanitar veterinar, monitorizarea
rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a
celor transmisibile la om;
h) monitorizarea
rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a
celor transmisibile la om.
CAPITOLUL II
Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare
a bolilor la
animale, aprobate şi cofinanţate
de Comisia Europeană
1. Programul pentru
monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei suine clasice în România pentru
anul 2011
2. Programul de
supraveghere a influenţei aviare la păsările domestice şi sălbatice în România
pentru anul 2011
3. Programul naţional de
control al salmonelozelor zoonotice la găinile de reproducţie din România pentru
anul 2011
4. Programul naţional de
control al salmonelozelor zoonotice la găinile ouătoare din România pentru anul
2011
5. Programul naţional de
control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de broileri din România pentru
anul 2011
6. Programul naţional de
control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de curcani din România pentru
anul 2011
7. Programul pentru
supravegherea Bluetongue în România pentru anul 2011
8. Programul pentru
eradicarea şi monitorizarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile pentru
anul 2011
9. Programul pentru
supravegherea, controlul şi eradicarea rabiei la vulpi în România pentru anul
2011
CAPITOLUL III
Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de origine
animală şi a furajelor
SECŢIUNEA 1
Depistarea principalelor zoonoze la animale
1. Bruceloza
2. Campilobacterioza
3. Echinococoza
4. Listerioza
5. Salmoneloza
6. Trichineloza
7. Tuberculoza produsă
de Mycobacterium bovis
8. Escherichia coli
verotoxigenă
9. Influenţa aviară
10. Rabia
11. Botulism
12. Leptospiroza
13. Tuberculoza, alta
decât cea produsă de Mycobacterium bovis
14. Yersinioza
15. Anisakidoza şi alte
parazitoze la peşti
16. Cisticercoza
17. Antrax
Obiectiv: Apărarea
sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 2-a
Controlul oficial în unităţile autorizate sanitar-veterinar
1. Activităţi generale:
a) depozit frigorific;
b) unitate de
reambalare;
c) piaţă angro.
2. Carne de ungulate
domestice:
a) abator;
b) unitate de tranşare.
3. Carne de pasăre şi de
lagomorfe:
a) abator;
b) unitate de tranşare.
4. Carne de vânat de
crescătorie:
a) abator;
b) unitate de tranşare a
cărnii de vânat de crescătorie.
5. Carne de vânat
sălbatic:
a) unitate care
manipulează carnea de vânat sălbatic;
b) unitate de tranşare a
cărnii de vânat sălbatic.
6. Carne tocată,
preparată şi carne separată mecanic:
a) unitate pentru carne
tocată;
b) unitate pentru carne
preparată;
c) unitate pentru carne
separată mecanic.
7. Produse din carne:
unitate de procesare
8. Moluşte bivalve vii:
a) centru de colectare;
b) centru de purificare.
9. Peşte şi produse din
pescuit:
a) vas-fabrică;
b) vas-congelator;
c) unitate pentru
produse proaspete din pescuit (cherhana);
d) unitate de procesare
a produselor din pescuit;
e) piaţă de licitaţie;
f) piaţă de desfacere.
10. Lapte crud şi
produse din lapte:
a) exploataţii de
animale producătoare de lapte, care livrează lapte la unităţile de procesare;
b) unitate de procesare
a laptelui materie primă;
c) unitate de procesare
a produselor lactate.
11. Ouă şi produse din
ouă:
a) centru de ambalare a
ouălor;
b) unitate pentru
producere a ouălor lichide;
c) unitate de procesare
a ouălor.
12. Pulpe de broască şi
melci: unitate de procesare
13. Grăsimi animale,
untură, jumări:
a) centru de colectare a
grăsimilor animale;
b) unitate de procesare
a grăsimilor animale.
14. Gelatină:
a) centru de colectare a
materiilor prime pentru gelatină;
b) unitate de procesare
a gelatinei.
15. Colagen:
a) centru de colectare a
materiilor prime pentru colagen;
b) unitate de procesare
a colagenului.
16. Alte activităţi:
a) unitate de procesare
a mierii de albine şi/sau a altor produse apicole;
b) mijloc de transport.
Obiectiv: Apărarea
sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 3-a
Controlul oficial în unităţile înregistrate sanitar-veterinar
1. Carne:
a) carmangerie;
b) măcelărie;
c) centru de colectare a
vânatului sălbatic;
d) centru pentru
sacrificarea păsărilor şi/sau lagomorfelor la nivelul fermei.
2. Lapte:
- centru de prelucrare a
laptelui.
3. Peşte şi produse din
pescuit:
a) centru de colectare a
peştelui;
b) ambarcaţiune
comercială de pescuit;
c) punct de debarcare;
d) magazin de desfacere
(pescărie);
e) centru de colectare a
batracienilor, gasteropodelor.
4. Miere:
a) centru de colectare a
mierii şi a altor produse apicole;
b) centre de extracţie a
mierii;
c) magazin de desfacere
a mierii.
5. Alimentaţie publică
şi alte activităţi:
a) restaurant şi alte
unităţi în care se prepară şi se servesc mâncăruri gătite;
b) pizzerie;
c) laborator patiserie;
d) pensiuni turistice;
e) unităţi cu vânzare
prin internet;
f) depozit alimentar;
g) hipermarket;
h) supermarket;
i) cantină;
j) magazin alimentar.
6. Prepararea
mâncărurilor la comandă:
- catering.
7. Produse primare
destinate vânzării directe:
a) vânat sălbatic;
b) carne de pasăre şi
lagomorfe;
c) peşte proaspăt;
d) melci şi moluşte
bivalve;
e) ouă;
f) miere de albine;
g) lapte.
Obiectiv: Apărarea
sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 4-a
Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de origine animală
prin examene
de laborator obligatorii
1. Alimente cu
destinaţie nutriţională specială, altele decât cele reglementate în atribuţiile
Ministerului Sănătăţii
2. Alimente gata pentru
consum ce constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât
cele destinate sugarilor şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
3. Alimente gata pentru
consum ce nu constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât
cele destinate sugarilor şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
4. Carcase de bovine,
ovine, caprine, cabaline
5. Carcase de suine
6. Carcase de păsări,
respectiv pui broileri şi curcani
7. Carne de vânat
sălbatic
8. Carne proaspătă şi
subproduse comestibile
9. Carne tocată şi carne
preparată destinată să fie consumată crudă
10. Carne tocată şi
carne preparată provenită de la păsări, destinată să fie consumată gătită
11. Carne tocată şi
carne preparată provenită de la alte specii decât pasăre, destinată să fie
consumată gătită
12. Carne separată
mecanic
13. Produse din carne
destinate a fi consumate crude
14. Produse din carne de
pasăre destinate să fie preparate (gătite)
15. Produse din carne
tratate termic
16. Gelatină şi colagen
17. Produse din pescuit
proaspete
18. Produse din pescuit
preparate
19. Produse din pescuit
transformate
20. Conserve din peşte
21. Carne de peşte
separată mecanic
22. Moluşte, crustacee
întregi sau decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare
refrigerate, congelate şi altele
23. Pulpe de broască,
melci fără cochilie congelaţi
24. Moluşte bivalve vii,
echinoderme, tunicate şi gasteropode vii
25. Crustacee şi moluşte
decochiliate gătite
26. Produse decorticate
şi decochiliate provenite de la crustacee şi moluşte gătite
27. Conserve din carne
28. Lapte crud provenit
din unităţile de procesare a laptelui materie primă
29. Lapte crud destinat
procesării provenit din exploataţiile de vaci producătoare de lapte
30. Lapte pasteurizat şi
alte produse lactate lichide pasteurizate
31. Alte produse lactate
şi subproduse din lapte tratat termic
32. Alte produse lactate
din lapte netratat termic
33. Lapte praf şi zer
praf
34. Formulă uscată
pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri
medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni, formulă uscată de continuare
pentru copii cu vârsta de peste 6 luni
35. Brânză, unt şi
smântână obţinute din lapte crud sau lapte ce a fost supus unui tratament termic
mai scăzut decât pasteurizarea
36. Brânzeturi maturate
şi nematurate, produse din lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului
termic
37. Îngheţată şi
deserturi pe bază de produse lactate, congelate
38. Produse din ouă, cu
excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datorită
compoziţiei elimină riscul de Salmonella
39. Alimente gata
preparate care conţin ouă crude, cu excepţia produselor care în timpul
procesului de fabricare sau datorită compoziţiei produsului elimină riscul de
Salmonella
40. Ouă pentru consum
41. Miere de albine
42. Preparate şi
semipreparate culinare prelucrate din materii prime, de origine animală
Obiectiv: Apărarea
sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 5-a
Determinări rapide efectuate pe autolaborator în zone de interes
turistic sau
alte programe de supraveghere de necesitate
dispuse de Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor
1. Determinări
microbiologice;
2. Deteriminări
fizico-chimice.
Obiectiv: Apărarea
sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 6-a
Supravegherea prin examene de laborator în timpul producţiei a
altor produse
care intră în compoziţia materiilor prime şi
produselor de origine animală
sau care vin în contact cu acestea
1. Apă potabilă
2. Aditivi alimentari şi
condimente
3. Materiale utilizate
pentru preambalarea produselor de origine animală
Obiectiv: Apărarea
sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 7-a
Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor
de igienizare
de interes sanitar-veterinar
Teste de sanitaţie.
Obiectiv: Apărarea
sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 8-a
Controlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare
în sectorul
sanitar-veterinar
Obiectiv: Apărarea
sănătăţii publice
SECŢIUNEA a 9-a
Expertiza sanitară veterinară a furajelor
1. Nutreţuri de volum:
fibroase, masă verde, rădăcinoase, tuberculi şi derivate
2. Siloz
3. Materii prime
vegetale pentru nutreţuri combinate: cereale boabe, subproduse, seminţe întregi,
oleaginoase şi derivate, şroturi
4. Materii prime de
origine minerală pentru nutreţuri combinate: fosfaţi, carbonaţi
5. Aditivi furajeri:
aminoacizi sintetici, vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii,
acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, coloranţi
6. Produse şi derivate
din lapte, înlocuitori de lapte praf
7. Făină de peşte
8. Premixuri
vitamino-minerale şi amestecuri minerale
9. Premixuri,
concentrate proteino-vitamino-minerale şi zooforturi cu un conţinut de proteină
brută peste 5%
10. Nutreţuri combinate
pentru păsări
11. Nutreţuri combinate
pentru rumegătoare
12. Amestecuri de
uruieli pentru rumegătoare - amestec unic
13. Nutreţuri combinate
pentru porci
14. Nutreţuri pentru
cabaline
15. Nutreţuri granulate
pentru peşti de crescătorie
16. Hrană deshidratată
pentru animalele de companie
17. Hrană umedă pentru
animalele de companie
Obiective:
a) Monitorizarea şi
controlul furajelor destinate animalelor din exploataţiile profesionale şi din
gospodăriile populaţiei, în vederea reducerii contaminării de orice tip pentru
menţinerea stării de sănătate a animalelor şi obţinerea de produse de origine
animală sigure pentru consumul uman
b) Controlul
substanţelor interzise în furajele de origine animală
c) Monitorizarea
producerii de hrană pentru consumul animalelor de companie, în vederea
asigurării statusului de sănătate al acestora
d) Reţete furajere
pentru păsări, respectiv curci şi găini, în funcţie de categoria de vârstă
e) Reţete furajere
pentru porci, în funcţie de categoria de vârstă
f) Monitorizarea
concentraţiei coccidiostaticelor şi utilizarea acestora în vederea obţinerii de
produse sigure pentru consumul uman
SECŢIUNEA a
10-a
Expertiza reziduurilor la animalele vii, produsele
acestora,
furaje şi apă
1. Substanţe cu efect
anabolizant şi substanţe neautorizate
2. Produse medicinale
veterinare şi contaminaţi
Obiective:
a) Monitorizarea
substanţelor anabolizante în vederea reducerii efectelor nedorite asupra
sănătăţii oamenilor şi animalelor
b) Monitorizarea
administrării produselor medicinale veterinare în vederea reducerii cantităţii
de reziduuri din produsele de origine animală şi a diminuării rezistenţei
agenţilor patogeni la antibiotice
c) Reducerea riscului de
expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele de origine
animală destinate consumului uman
SECŢIUNEA a
11-a
Determinarea nivelurilor de contaminare radioactivă
a
produselor de origine animală şi a furajelor (radioactivitate
cumulată
de 137Cs şi 134Cs)
1. Materii prime şi
produse de origine animală
2. Furaje
3. Apă utilizată ca
materie primă
Obiectiv: Monitorizarea
tuturor produselor cu risc de contaminare radioactivă în vederea protejării
stării de sănătate a oamenilor şi a animalelor.
SECŢIUNEA a
12-a
Controlul oficial al unităţilor din domeniul hranei
pentru animale
autorizate/înregistrate sanitar-veterinar
1. Activităţi generale:
a) fabrici;
b) depozit de furaje;
c) unitate de ambalare
furaje;
d) magazin de furaje.
2. Aditivi şi
preamestecuri:
a) fabrică de aditivi
furajeri;
b) fabrică de
preamestecuri de aditivi;
c) microfabrici de
preamestecuri;
d) unităţi de ambalare
aditivi;
e) depozit de aditivi;
f) magazine de furaje.
3. Furaje medicamentate:
a) fabrici de furaje
medicamentate;
b) depozite de produse
medicinale veterinare;
c) depozite de furaje;
d) farmacii veterinare.
4. Furaje combinate:
a) fabrică de nutreţuri
combinate pentru mai multe specii;
b) fabrici de furaje
combinate pentru o singură specie;
c) microfabrici de
fermă;
d) unităţi de ambalare a
furajelor combinate;
e) depozit de furaje;
f) magazine de furaje.
5. Furaje simple:
a) mori de furaje;
b) unităţi producătoare
de furaje fără aditivi.
CAPITOLUL IV
Supravegherea sanitară veterinară a unităţilor care produc, depozitează
şi
comercializează produse medicinale de uz veterinar
1. Unităţi pentru
producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale
veterinare - produse biologice de uz veterinar
2. Importatori produse
biologice de uz veterinar din ţări terţe
3. Unităţi pentru
producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale
veterinare
4. Depozite de produse
medicinale veterinare
5. Farmacii şi puncte
farmaceutice veterinare
Obiective:
a) Obţinerea de produse
biologice care să asigure o acoperire imunologică eficientă
b) Comercializarea de
produse sigure, autorizate pentru comercializare în conformitate cu prevederile
legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare
c) Monitorizarea
reacţiilor adverse a produselor medicinale veterinare şi a condiţiilor de
comercializare a acestora
CAPITOLUL V
Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea suinelor,
ovinelor şi
caprinelor pentru anul 2011
1. Fiecare exploataţie
de animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor - RNE
2. Fiecărui proprietar
de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie
3. Fiecare animal va fi
identificat individual şi va fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare
şi înregistrare a animalelor - SNIIA, cu excepţia suinelor din exploataţiile
comerciale industriale
4. Fiecare mişcare a
animalelor, reprezentată de naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia
de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare
şi va fi înregistrată în SNIIA
Obiectiv: Asigurarea
condiţiilor de realizare a trasabilităţii, în scopul supravegherii
sanitar-veterinare şi a combaterii bolilor animalelor.
CAPITOLUL VI
Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea bovinelor
pentru anul 2011
1. Fiecare exploataţie
de animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor - RNE
2. Fiecărui proprietar
de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie
3. Fiecare animal va fi
identificat individual şi va fi înregistrat în SNIIA
4. Animalelor li se va
elibera un paşaport
5. Fiecare mişcare a
animalelor, reprezentată de naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia
de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare
şi va fi înregistrată în SNIIA
Obiectiv: Asigurarea
condiţiilor de realizare a trasabilităţii, în scopul supravegherii
sanitar-veterinare şi a combaterii bolilor animalelor.
ANEXA Nr. 2
PROGRAMUL DE
SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL
în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011
A. Expertiza
contaminanţilor în produse de origine nonanimală
┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Aflatoxină (totală şi B1) │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Ochratoxină A │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3.│Patulina │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 4.│Deoxinivalenol │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 5.│Zearalenonă │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 6.│Fumonisină (sumă de B1 şi B2) │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 7.│Cadmiu │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 8.│Plumb │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 9.│Nitraţi │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│10.│3 MCPD │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│11.│Precursori de dioxină şi PCB similare dioxinei - conform secţiunii │a), c), d) │
│ │5 din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1.881/2006 al Comisiei din 19 │ │
│ │decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiţi │ │
│ │contaminanţi din produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│12.│Staniu │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│13.│Hidrocarburi aromatice policiclice │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│ │MONITORIZARE │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
│ 1.│Furan │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Acrilamida │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3.│Etilcarbamat │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 4.│Toxina T-2, HT2 │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 5.│Substanţe perfluoroalchilate │a), b), c), d)│
│ │Alcaloizii ergot │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
B. Expertiza
reziduurilor de pesticide în produse de origine nonanimală
┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│1. │Pesticide organo-fosforice │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2. │Pesticide organo-clorurate │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3. │Carbamaţi │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│4. │Piretroizi de sinteză │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│5. │Alte tipuri de pesticide │a), b), c), d)│
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
C. Supravegherea şi
controlul unităţilor care procesează, depozitează şi valorifică produse de
origine nonanimală
C1. Condiţii
microbiologice
┌───┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
│1. │Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate) │a), d) │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│2. │Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate) │a), d) │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│3. │Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate) │a), d) │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│4. │Apă potabilă utilizată ca ingredient │a), d) │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│5. │Apa îmbuteliată în sticle sau alte recipiente │a), d) │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│6. │Ape minerale naturale │a), d) │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│7. │Apă de izvor │a), d) │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┤
│8. │Alimente gata pentru consum (care conţin ingrediente de origine nonanimală)│a), d) │
└───┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┘
C2. Examene de
laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare
┌───┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
│1. │Teste de sanitaţie │a) │
└───┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┘
D. Expertiza
aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine nonanimală
┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ 1.│Tartrazina (E102) │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2.│Para Red │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3.│Sunset Yellow │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 4.│Amarant │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 5.│Eritozina │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 6.│Sulfiţi (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228) │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 7.│Benzoaţi (E210, E211, E212, E213) │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 8.│Aspartam (E951) │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 9.│Zaharina (E954) şi sărurile sale de Na, Ca, K │a), c), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│10.│Acesulfam │a), c), d) │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
E. Determinarea gradului
de contaminare radioactivă a produselor alimentare de origine nonanimală
┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│1. │Produse alimentare provenite din producţia internă şi produsele provenind│a), c), d)│
│ │din comerţul intracomunitar │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│2. │Produse alimentare la import │b), c), d)│
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘
F. Determinarea tratării
cu radiaţii ionizante a produselor alimentare şi ingredientelor alimentare de
origine nonanimală
┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│1. │Condimente │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2. │Plante aromatice │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3. │Ingrediente vegetale uscate │a), b), c), d)│
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
G. Determinarea
prezenţei uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui
┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│1. │Ulei de floarea-soarelui, încadrat la codurile NC 1512 11 91 sau │b), d) │
│ │1512 19 90 10, originar sau expediat din Ucraina │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
H. Determinarea
melaminei din produse care conţin lapte sau produse din lapte
┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│1. │Bicarbonat de amoniu destinat produselor alimentare │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2. │Produse alimentare care conţin lapte, produse din lapte │a), b), c), d)│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3. │Soia sau produse pe bază de soia │a), b), c), d)│
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
I. Supravegherea şi
controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic
┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│1. │Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din soia │a), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2. │Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din porumb │a), d) │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3. │Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din orez │b), d) │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘
NOTĂ:
a) Costurile privind
prelevarea, transportul şi analiza probelor sunt suportate din bugetul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
b) Costurile privind
prelevarea, transportul şi analiza la importul produselor de origine nonanimală
sunt suportate de către operatorul economic;
c) Costurile privind
prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a
depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic;
d) Costurile privind
măsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate
de către operatorul economic.
ANEXA Nr. 3
TARIFELE
MAXIMALE
aferente acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în
Programul
acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare
a
bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om,
protecţia
animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi
înregistrare a
bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum
şi acţiunilor prevăzute
în Programul de supraveghere şi control în
domeniul siguranţei alimentelor
efectuate de către medicii
veterinari de liberă practică împuterniciţi,
pentru anul 2011
┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │ Acţiunea desfăşurată │Tariful, exclusiv TVA │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 1. │Inspecţia animalelor dispusă de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru │20 lei/gospodărie │
│ │siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti │ │
├────┼───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 2. │Examinarea clinică a animalelor pentru │a) bovine │2,0 lei/cap de animal │
│ │suspiciunea bolilor majore: ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │b) ecvine │2,0 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │c) ovine, caprine │1,0 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │d) suine │2,5 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │e) carnasiere │1,5 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │f) păsări │0,8 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │g) albine, viermi de mătase etc. │1,5 lei/familie │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 3. │Recoltări de probe de sânge pentru │a) animale mari │7,0 lei/cap de animal │
│ │examene de laborator (serologice, ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │hematologice, biochimice, │b) animale mici şi mijlocii │6,5 lei/cap de animal │
│ │virusologice, parazitologice etc.) ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │c) suine │7,0 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │d) păsări │1,7 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │e) alte specii │1,0 lei/cap de animal │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 4. │Recoltarea probelor de organe, │a) animale mari │21,0 lei/cap de animal│
│ │ţesuturi şi a altor probe pentru ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │analize de laborator, efectuarea de │b) animale mici şi mijlocii │10,6 lei/cap de animal│
│ │necropsii la: ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │c) păsări │7,4 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │d) alte specii │- │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │e) alte probe, inclusiv │2,4 lei/cap de animal │
│ │ │coprologice │ │
├────┼───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 5. │Teste rapide pentru diagnosticul mamitelor subclinice │5,3 lei/cap de animal │
│ │ │(4 sferturi) │
├────┼───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 6. │Activităţi de depistare prin examen │a) tuberculinare test unic │9,5 lei/cap de animal │
│ │alergic ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │b) TCS │9,5 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │c) maleinare │1,0 lei/cap de animal │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │d) paratuberculinare │1,0 lei/cap de animal │
├────┼───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 7. │Recoltare probe sanitaţie, apă, furaje │3,2 lei/probă │
├────┼───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 8. │Activităţi imunoprofilactice, conform │a) animale mari │5,0 lei/cap de animal │
│ │Programului acţiunilor de supraveghere,├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │prevenire, control şi eradicare a │b) ovine, caprine │2,7 lei/cap de animal │
│ │bolilor la animale, a celor ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │transmisibile de la animale la om, │c) suine │10,0 lei/cap de animal│
│ │protecţia animalelor şi protecţia ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │mediului, de identificare şi │d) carnasiere │5,7 lei/cap de animal │
│ │înregistrare a bovinelor, suinelor, │ │ │
│ │ovinelor şi caprinelor, pentru anul │ │ │
│ │2011: │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 9. │Lucrări de decontaminare, dezinfecţie, │a) în unităţi zootehnice, de │14,8 lei/100 m2 │
│ │dezinsecţie, deratizare şi de │industrie alimentară, la │ │
│ │necesitate: │gospodăriile populaţiei │ │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │b) în camere de incubaţie, viermi│1,5 lei/m2 │
│ │ │de mătase etc. │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│10. │Manopera privind identificarea şi │a) bovine │16,0 lei/cap de animal│
│ │înregistrarea animalelor şi a ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │mişcărilor acestora, corectarea │b) ovine, caprine - 2 crotalii │3,5 lei/cap de animal │
│ │eventualelor erori: ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │c) ovine, caprine - o singură │2,9 lei cap de animal │
│ │ │crotalie │ │
│ │ ├─────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │d) suine │3,5 lei/cap de animal │
└────┴───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┴──────────────────────┘